Artiklar | Recept

Veganska bakverk: Söta recept för att njuta av utan djurprodukter

Att vara vegan innebär att man avstår från att använda och konsumera djurprodukter, vilket inkluderar ägg, mjölk och smör. Trots att man väljer att leva enligt en veganlivsstil betyder det inte att man måste avstå från goda bakverk och sötsaker. Idag finns det många alternativa ingredienser och metoder för att skapa härligt smakrika veganska bakverk. Här är några härliga recept som låter dig njuta av söta godsaker utan att använda några djurprodukter.

Chokladbollar med dadlar och nötter

Du behöver:

  • 200 g dadlar, urkärnade
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor till att rulla bollarna i

Gör så här:

  1. Mixa dadlar, mandlar, hasselnötter, kakao och vaniljsocker i en matberedare tills det blir en jämn smet.
  2. Rulla smeten till små bollar och rulla dem sedan i kokosflingor.
  3. Låt chokladbollarna vila i kylskåpet i cirka 30 minuter innan servering.

Bananpannkakor

Du behöver:

  • 2 mogna bananer
  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • kokosolja för stekning

Gör så här:

  1. Mosa bananerna med en gaffel i en skål.
  2. Tillsätt havremjölk, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver till banansmeten och rör om väl.
  3. Värm upp kokosolja i en stekpanna på medelhög värme.
  4. Häll cirka ¼ dl smet för varje pannkaka i stekpannan och stek i några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
  5. Servera pannkakorna med valfria toppingar som frukt, bär eller kokosgrädde.

Saftiga äppelmuffins

Du behöver:

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk salt
  • 2 dl havremjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 2 äpplen, skalade och tärnade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt i en skål.
  3. Tillsätt havremjölk och rapsolja i skålen och rör om tills smeten blir slät.
  4. Rör ner äppeltärningarna i smeten.
  5. Fördela smeten jämnt i muffinsformar.
  6. Grädda muffinsen i cirka 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och genomgräddade.

Himelska veganska kärleksmums

Du behöver:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl kallt kaffe
  • ½ dl mandelmjölk
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • Chokladglasyr:
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 2 msk kallt kaffe
  • kokosflingor till dekoration

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt kallt kaffe, mandelmjölk och mjölkfritt margarin i skålen och rör om till en jämn smet.
  4. Bred ut smeten i en bakplåt och grädda i ugnen i cirka 10-12 minuter.
  5. Under tiden, blanda florsocker, kakao och kallt kaffe i en annan skål tills det blir en slät glasyr.
  6. Ta ut kakan ur ugnen och häll glasyren över den varma kakan.
  7. Strö över kokosflingor som dekoration.
  8. Låt kakan svalna och skär i rutor innan servering.

Vegansk kladdkaka

Du behöver:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • kokosflingor till dekoration

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
  3. Tillsätt vatten och rapsolja i skålen och rör om till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en smord bakform.
  5. Grädda kladdkakan i ugnen i cirka 15-20 minuter tills kanterna är fasta men mitten fortfarande är kladdig.
  6. Strö över kokosflingor som dekoration.
  7. Låt kladdkakan svalna innan servering.

Avslutning

Med dessa fantastiska recept kan du njuta av söta bakverk utan att använda några djurprodukter. Veganism behöver inte innebära att man kompromissar med smak och kvalitet. Prova gärna dessa recept och låt dig inspireras till att skapa ännu fler veganska bakverk som kan avnjutas av alla.

Vanliga frågor

Kan jag använda veganska ersättningar istället för ägg och mjölk i dessa recept?

Absolut! Det finns många veganska ersättningar som kan användas istället för ägg och mjölk i bakverk. För att ersätta ägg kan du använda mosad banan, äppelmos eller chiafrön blandade med vatten. När det gäller ersättning för mjölk kan du använda olika sorters växtbaserad mjölk, såsom havre-, mandel- eller sojamjölk.

Vad kan jag använda istället för smör i dessa recept?

För att ersätta smör i veganska bakverk kan du använda mjölkfritt margarin eller kokosolja. Båda dessa alternativ ger samma funktion och smak som smör i bakverk.

Var kan jag köpa veganska ingredienser?

Veganska ingredienser finns nu tillgängliga i många vanliga livsmedelsbutiker. Du kan också hitta dem i hälsokostaffärer eller på nätet. Varje dag blir utbudet av veganska produkter större och du kan hitta allt från veganska mjölkprodukter till ägg- och smörersättningar.

Hur kan jag anpassa recepten om jag har allergier?

Om du har allergier kan du anpassa recepten genom att använda andra ingredienser som passar dina behov. Till exempel kan du använda glutenfria mjölsorter om du är glutenintolerant eller använda nötfria alternativ om du är allergisk mot nötter. Var noga med att kontrollera ingredienserna och anpassa recepten efter dina allergier.

Finns det vegansk choklad?

Ja, det finns många veganska chokladmärken som inte innehåller mjölkprodukter. Kolla efter chokladmärken som är märkta som ”vegansk” eller läs ingredienslistan för att försäkra dig om att chokladen är fri från mjölk.

Lämna en kommentar